Vitamín A - karoteny
Udržuje zdravú pleť, sliznice a zbystruje zrak. Karoteny sa pôvodne vyvinuli v rastlinách. Dávajú im pestré farby tak ako i červeň lososovi, alebo morskému rakovi. Karoteny ochraňujú rastlinné bunky pred nepriateľskými organizmami a pred volnými radikálmi. Aj naše ľudské bunky sú chránené karotenmi. Ľudia, ktorí majú počas svojho života dostatok vitamínu A zostávajú dlhšie mladší. Bunky vedia v sebe karoten nahromadiť a bezpečne sa tak chrániť pred volnými radikálmi. Na to však musí byť v krvi jeho dostatočne množstvo a preto by sme mali jesť potraviny bohaté na vitamín A. To je napríklad tmavozelená, červená a žltá zelenina.
Vitamín A je taktiež veľmi dôležitý pre naše oči. Je potrebný pri každom svetelnom podráždení k tvorbe očného pigmentu - rodopsinu. Platí to hlavne pre ľudí pracujúcich s počítačom kde sa často menia tmavé a svetlé podnety. Pri jeho nedostatku podmienečne dochádza k poruchám zraku.
Potravina |
jednotky (I. E.) |
teľacia pečeň 100g |
26000 |
karotka |
9500 |
špenát 1 porcia |
7800 |
papaja 1 kus |
5700 |
hlávková kapusta 1 porcia |
4900 |
brokolica 1 porcia |
4100 |
melón 1/4 |
3800 |
rajské jablko |
1200 |
avokádo |
1100 |
marhula |
950 |
hlávkový šalát 1 kus |
910 |
špargľa 1 porcia |
700 |
hrach a fazuľa 1 porcia |
510 |
broskyňa |
460 |
Nedostatok vitamínu A spôsobuje:
lámavé nechty
suché vlasy
suchá pleť
vypadávanie vlasov
časté infekcie
poruchy zraku
neplodnosť
Denná spotreba Áčka pre mladistvých a ženy je 4000 I.E., pre mužov 5000 a pre tehotné ženy 5500 I.E. Dá sa to s prehľadom vykryť zeleninou, preto netreba hneď siahať po tabletkovej forme. Problém je v tom, že karoteny sú pevne naviazané na vláknine a náš zažívací trakt ich nedokáže všetky spracovať. Asi 40% sa nevyužije a výlúči sa stolicou. Zeleninu sa odporúča konzumovať s pridaním tuku, aby sa vytvorilo dostatok žlčových solí, ktoré sú potrebné pre metabolizmus vitamínu A.
V nasledujúcej tabulke je prehľad potravín s najväčším obsahom Áčka v medzinárodných jednotkách I.E.
A
karotka, špenát, pečeň, melón, brokolica, marhuľa, morské ryby, mlieko
B1
slnečnicové semená, celozrnná múka, hrášok, hlávkový šalát, špenát, kvasnice, ryža, kukurica, paradajky
B2
kvasnice, vlašské orechy, hovädzia pečeň, mlieko, vajcia, brokolica, špenát, losos, makrela, baranina, bravčovina
B3
kuracie prsia, hovädzia pečeň, losos, cereálie, bravčovina, hydina
B5
kvasnice, karfiol, brokolica, slnečnicové semená, pečen, hríby, celozrnné výrobky
B6
banány, kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky
B12
pečeň, losos, krevety, červené mäso, vajcia, mlieko
C
papaya, brokolica, jahody, pomaranče, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká, zemiaky, paradajky
D
losos, krevety, mlieko, vajcia, olej z rybej pečene, sled
E
slnečnicové semená, mandle, olivy, špenát, lieskovce, fazula
K
špenát, brokolica, kapusta, hlávkový šalát, karfiol, fazula, pšenica