Vitamín A

Dieta a chudnutie
::: Úvod :::  ::: Dieta :::  ::: Chudnutie :::  ::: Strava :::  ::: Cviky :::  ::: Vitamíny :::  ::: Fórum :::  ::: Kontakt :::
Vitamín
Vitamíny
Vitamín A - karoteny

Udržuje zdravú pleť, sliznice a zbystruje zrak. Karoteny sa pôvodne vyvinuli v rastlinách. Dávajú im pestré farby tak ako i červeň lososovi, alebo morskému rakovi. Karoteny ochraňujú rastlinné bunky pred nepriateľskými organizmami a pred volnými radikálmi. Aj naše ľudské bunky sú chránené karotenmi. Ľudia, ktorí majú počas svojho života dostatok vitamínu A zostávajú dlhšie mladší. Bunky vedia v sebe karoten nahromadiť a bezpečne sa tak chrániť pred volnými radikálmi. Na to však musí byť v krvi jeho dostatočne množstvo a preto by sme mali jesť potraviny bohaté na vitamín A. To je napríklad tmavozelená, červená a žltá zelenina.

Vitamín A je taktiež veľmi dôležitý pre naše oči. Je potrebný pri každom svetelnom podráždení k tvorbe očného pigmentu - rodopsinu. Platí to hlavne pre ľudí pracujúcich s počítačom kde sa často menia tmavé a svetlé podnety. Pri jeho nedostatku podmienečne dochádza k poruchám zraku.
Potravina jednotky (I. E.)
teľacia pečeň 100g 26000
karotka 9500
špenát 1 porcia 7800
papaja 1 kus 5700
hlávková kapusta 1 porcia 4900
brokolica 1 porcia 4100
melón 1/4 3800
rajské jablko 1200
avokádo 1100
marhula 950
hlávkový šalát 1 kus 910
špargľa 1 porcia 700
hrach a fazuľa 1 porcia 510
broskyňa 460
Nedostatok vitamínu A spôsobuje:

lámavé nechty
suché vlasy
suchá pleť
vypadávanie vlasov
časté infekcie
poruchy zraku
neplodnosť
Denná spotreba Áčka pre mladistvých a ženy je 4000 I.E., pre mužov 5000 a pre tehotné ženy 5500 I.E. Dá sa to s prehľadom vykryť zeleninou, preto netreba hneď siahať po tabletkovej forme. Problém je v tom, že karoteny sú pevne naviazané na vláknine a náš zažívací trakt ich nedokáže všetky spracovať. Asi 40% sa nevyužije a výlúči sa stolicou. Zeleninu sa odporúča konzumovať s pridaním tuku, aby sa vytvorilo dostatok žlčových solí, ktoré sú potrebné pre metabolizmus vitamínu A.
V nasledujúcej tabulke je prehľad potravín s najväčším obsahom Áčka v medzinárodných jednotkách I.E.
A
karotka, špenát, pečeň, melón, brokolica, marhuľa, morské ryby, mlieko

B1

slnečnicové semená, celozrnná múka, hrášok, hlávkový šalát, špenát, kvasnice, ryža, kukurica, paradajky

B2
kvasnice, vlašské orechy, hovädzia pečeň, mlieko, vajcia, brokolica, špenát, losos, makrela, baranina, bravčovina

B3

kuracie prsia, hovädzia pečeň, losos, cereálie, bravčovina, hydina

B5

kvasnice, karfiol, brokolica, slnečnicové semená, pečen, hríby, celozrnné výrobky

B6
banány, kuracie prsia, losos, pečeň, kvasnice, strukoviny, bravčovina, zemiaky

B12

pečeň, losos, krevety, červené mäso, vajcia, mlieko

C

papaya, brokolica, jahody, pomaranče, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká, zemiaky, paradajky

D

losos, krevety, mlieko, vajcia, olej z rybej pečene, sled

E

slnečnicové semená, mandle, olivy, špenát, lieskovce, fazula

K
špenát, brokolica, kapusta, hlávkový šalát, karfiol, fazula, pšenica